20 години Коректност от в-к „Борба“

За 20 години с девиза „Коректност” „Делта ком” спечели доверието на 3500 клиенти

Борис Попов, собственикът на първата частна охранителна фирма, признава, че най-голям проблем е нелоялната конкуренция

ТЪРНОВСКАТА ЧАСТНА ФИРМА СЪС СИГНАЛНО-ОХРАНИТЕЛНА ДЕЙНОСТ „ДЕЛТА КОМ” е на пазара вече 20 години. Неин създател, собственик и управител е 59-годишният електроинженер Борис Попов, а дружеството сега е семеен бизнес. Идеята за такъв вид дейност се появила като техническо хрумване, споделя днес електрончикът, както нарича себе си бизнесменът.

Борис Попов е работил в ЗЗУ и после в БТК. Навремето „Българските пощи” като поделение на Министерството на съобщенията са имали и отдел за рационализации. В тази научно-техническа сфера инж. Попов е работил пет години.
„Всъщност ръководех отдела за научно-технически прогрес и всички рационализации минаваха през мен. По онова време правехме сигнално-повиквателни машини за телефонните централи – „заето”, „свободно” – и сега ги чуваме същите в слушалката. Правехме улични монетни автомати. Покрай тази работа реших да напусна държавната работа и да опитам в частния бранш”, разказва Борис Попов.

Той напуска през 1991 г. Известно време произвежда сигнално-повиквателни машини и ги продава. Прави и няколко по-дребни изделия в собствен цех.
Две години по-късно Борис Попов създава фирмата и я кръщава „Делта ком”, а емблемата е триъгълник с всевиждащо око в средата. Един ден той видял на църквата на отец Славчо същия символ и попитал защо техният стикер е закачен на върха на храма. Тогава свещеникът обяснил, че това е библейско триединство.

По това време МВР още няма радиосистема, а само телефонна връзка с охранявани обекти. Борис Попов започва охрана с патрули и радиосистема, която е негова разработка.

„В началото пазарът бе разделен на две – тези, които искат радиоохрана, и онези, които са доволни само от телефонната връзка. Преди 20 години охраната стартираше и не се е налагало да си крадем клиенти помежду си, защото имаше хляб за всички. Тези, които нямаха телефони, идваха при нас, другите отиваха в МВР. Започнахме в едно малко офисче в центъра на В. Търново. Нормативната уредба никога не е била пречка, защото бяхме в една и съща конкурентна среда. И досега с полицията сме успели да си защитим пазара без сблъсък. Освен това все още е само проект премахването на полицейския СОД”, обяснява още Борис Попов.

ПРЕЗ ВСИЧКИТЕ 20 ГОДИНИ КЛИЕНТИТЕ НА „ДЕЛТА КОМ” СА БИЛИ НАД 3500. Днес фирмата има собствен имот в центъра на старата столица и модерни автомобили. Най-опасното обаче са дъмпинговите цени за същата услуга и нелоялната конкуренция, с която битката е негласна.

„…Във връзка със световната криза пазарите се свиват и при нас. Просто клиентите изчезват, защото фалират. В добрите години фирмата е наброявала и 100 човека, сега са много по-малко. Винаги обаче основният проблем си остава нелоялната конкуренция. Предлагат се цени под себестойността, а ниската цена обаче означава ниско качество и лоша услуга – стари коли, липса на гориво, немотивиран персонал и т.н.”, разказва инж. Попов. Той подчертава, че при тях щетите се изплащат по сключения договор за охрана и за покриване реалните щети на клиента, който също трябва да отговаря на съответните условия и обектът му да не бъде „разграден двор”. През всичките тези години фирмата не е имала съдебен спор с клиенти, поне до момента, и заради това девизът е „Коректност”. Трудно се оцелява обаче при техническо заглушаване на сигнала от спецове в бранша, споделя още инженерът, но се въздържа умишлено от конкретика по темата. Точно това е негласната битка, която е много сложна и комплицирана, признава електроинженерът.

Да си откриваем по всяко време на денонощието, да не си сменяш мобилния, да рискуваш, е рецептата за оцеляване в този бранш. Така за 20 години в сектора Борис Попов признава, че не е богат, но не е и беден, а оцеляването се крепи и на съпругата му Петя, която е до него винаги. Той никога не е бил изкушен от участие в нито една политическа формация, но винаги ходи да гласува. Хобито му е техниката и до днес, а за други занимания просто няма време.

автор: Нели СУКОВА

статията може да прочетете във Вестник Борба